Nieuwbouw kinderhospice in Barneveld

Nieuwbouw kinderhospice in Barneveld


De bouw van het nieuwe pand voor het kinderhospice aan het Binnenveld in Barneveld start nog dit jaar, zodat het gebouw een jaar later opgeleverd kan worden. Bouwbedrijf Van de Kolk is inmiddels een actie gestart om de bouwkosten zo laag mogelijk te houden.

Dat meldt directeur Henk van de Kolk van het bouwbedrijf uit Garderen. "Op zeer korte termijn start aannemingsbedrijf Vink uit Barneveld met de sloop van de boerderij die nog op deze plek staat. Redelijk snel daarna kunnen we beginnen met de bouw. "Sinds afgelopen maandag is de grond van het perceel officieel eigendom van het kinderhospice, dat nu nog is gevestigd in De Glind. Deze week is ook de omgevingsvergunning verleend. Feitelijk ligt deze vergunning nog tot eind december ter inzage. "Omdat tegen het ontwerp-bestemmingsplan destijds geen bezwaren zijn ingediend, kan dat op deze vergunning ook niet meer", zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. "Met andere woorden, het hospice kan nu gaan bouwen." Directeur Wilma Stoelinga van het hospice: "De bedoeling is dat we donderdag 20 december een officieel moment voor de bouwstart organiseren, omdat het hospice dan tien jaar bestaat."


Korting

Inmiddels bereidt het bouwbedrijf het plan verder voor. "Uitgangspunt is dat we de kosten voor het kinderhospice zo laag mogelijk willen houden", vertelt Van de Kolk. Om dat voor elkaar te krijgen hield het bouwbedrijf woensdagavond een bijeenkomst voor zo"n veertig leveranciers. "We hebben een presentatie gegeven over het hospice en het maatschappelijke doel van deze organisatie. Onze bedoeling is een gunst te vragen aan de leveranciers om te zien of zij deze organisatie willen steunen door voor een goedkoper tarief of misschien zelfs gratis willen leveren. Elke korting wordt één op één doorberekend aan het hospice, zodat zij meer geld overhouden voor het verzorgen van zieke kinderen. Stoelinga: "Ik vind het bijzonder dat de aannemer uit eigen initiatief met dit plan komt. En het is ook mooi dat bedrijven hierin eendrachtig zijn en ons willen steunen."

Binnen enkele weken hoopt Van de Kolk de resultaten van deze lobby te weten. "Hier en daar heb ik inmiddels al toezeggingen. Zo levert hout en bouwhandel Van de Pol uit Kootwijkerbroek de gevelstenen gratis en krijgen we van dakpannenfabrikant Monier de helft van de benodigde dakpannen. "De giften van leveranciers worden volgens Van de Kolk beloond. "We geven alle bedrijven die een bijdrage leveren ruim aandacht via advertenties en er komt een blijvend aandenken d.m.v. logo's in het gebouw."


Ruimtegebrek

Het kinderhospice is al jaren gevestigd in De Glind. Daar kampt de organisatie echter met ruimtegebrek. "We moeten met regelmaat aanmeldingen van zieke kinderen weigeren omdat we geen plek hebben. "Dat is schrijnend", aldus Stoelinga. In het huidige pand aan de Boshuisweg is plaats voor acht zieke kinderen. In het nieuwe pand in Barneveld kunnen straks twaalf kinderen een plaats krijgen. Groot pluspunt van de nieuwe plek is volgens Stoelinga de natuurlijke omgeving en het treinstation op loopafstand. "Want we bereiken met ons hospice een landelijke doelgroep". "Het nieuwe pand krijgt een huiselijke uitstraling", zegt Stoelinga. "Aan de voorkant lijkt het een normaal huis met zadeldak, maar daarachter zit nog een tweede huis met een verbindende tussenruimte, waar de woonkamers, de keuken en de speelkamer komen. Rechts van het pand staat een kleiner gebouw voor de kantoorruimte. Daartussen komt een schuurtje voor bijvoorbeeld buitenspeelgoed. Daardoor ontstaat ook een veilige binnenplaats."


Bron: Barneveldse Krant d.d. donderdag 15 november 2012
Auteur: Wouter van Dijk

Nieuwsoverzicht

Nieuwe Bouwcoach - Renovatie en afbouw

In de eerste editie van Bouw.Coach van het nieuwe jaar besteden we traditiegetrouw aandacht aan renovatie en afbouw. Onze partners Mapei, Velux, Weekamp, Fermacell, Lux Elements, Velux Commercial, Knauf Insulation en de PCI Group presenteren stuk voor stuk een aantal nuttige innovaties binnen hun vakgebied. Opvallend is dat renovatie en...

Bekijk

Voegen - Een kwestie van smaak

Professionele koks brengen harmonie en verrassende smaakcomposities op het bord door ingrediënten vakkundig te combineren en met behulp van kruiden en specerijen de kleinste nuances te creëren. Zoals kruiden en specerijen de smaak van een gerecht bepalen, zo dragen voegmiddelen van PCI eraan bij voor elke woonruimte een passende kleur...

Bekijk

Knauf na-isolatie - Als je er toch warm bij wilt zitten deze winter

Waarom een hellend of schuin dak na isoleren? Het dak van een woning is een groot oppervlak. Warme lucht stijgt op. Dus bij een slecht geïsoleerde woning verliest de bewoner veel warmte en energie via het dak (tot wel 30%). Een schuin dak extra isoleren voorkomt onnodig energieverlies. Bij een...

Bekijk