Bedrijfsovername binnen Van de Pol een feit

Bedrijfsovername binnen Van de Pol een feit


Eind 2017 knalt de kurk van de champagnefles. De bedrijfsovername binnen Van de Pol Hout en Bouwmaterialen in Kootwijkerbroek is formeel een feit.


De toost op de overname vormt het sluitstuk van een periode waarin oud-eigenaar Jan Dirk van de Pol stapsgewijs de aandelen verkocht aan drie van zijn medewerkers. Als opvolger van zijn vader, gaf hij regelmatig aan dat hij er op zijn vijftigste mee zou stoppen. Op zes jaar na – hij is nu 56 – heeft hij woord gehouden, vertelt hij lachend. En daarmee is de bedrijfsovername binnen de Kootwijkerbroekse onderneming er één uit het boekje, vinden zowel accountmanager Marcel Geurtsen als Jan Dirk van de Pol zelf. “Ik ben er al sinds ik met mijn broer Rijk mijn vader opvolgde mee bezig. Niet zozeer met de overname, maar wel met het bedrijf zó in te richten dat alles ook zonder mij doorgaat. En dat betekent delegeren, vertrouwen geven aan de mensen waarmee je werkt en jezelf misbaar maken. Kortom, een zelfsturende organisatie creëren.” Een goede communicatie is daarbij onontbeerlijk, weet Van de Pol uit ervaring. “Als niemand weet wat jou bezighoudt en wat jouw toekomstvisie is voor je onderneming, dan kan niemand daar op anticiperen.”

 

Opvolger
Voor Van de Pol bleek het vinden van een opvolger geen struikelblok. Natuurlijk was daar de mogelijkheid van zijn zoon, die korte tijd in de onderneming werkte maar ook weer vertrok. “Hij ambieerde een meer technisch beroep dan de handel waar wij in zitten.” De tijd dat jonge mensen onder (weliswaar vaak zachte) dwang het bedrijf van hun ouders overnemen, ligt wat hem betreft mijlenver achter ons. “Ik voorspel het einde van een tijdperk waarin familiebedrijven de kurk zijn waarop de economie drijft. Het is niet meer vanzelfsprekend dat de derde of vierde generatie het stokje overneemt. Jonge mensen moeten alleen een bedrijf runnen als ze het zelf heel graag willen. En dat is in een familiebedrijf vaak niet het geval.” Na gesprekken met enkele externe partijen bleek de beste optie een overname door medewerkers waarmee in het managementteam al jarenlang lief en leed werd gedeeld: Ronnie Schut, Richard van Dijkhuizen en later Onno Prins. Zij bestempelen de mogelijkheid tot de overname als een unieke kans waarvoor zij Van de Pol dankbaar zijn.

Familiebedrijf
De overname markeert dus een nieuwe periode voor Van de Pol Hout en Bouwmaterialen. Hoewel de onderneming nu geen familiebedrijf meer is, zijn de familiewaarden ook onder het nieuwe leiderschap springlevend. Dat werd Ronnie Schut tijdens de functioneringsgesprekken die hij de afgelopen weken voerde weer des te duidelijker, vertelt hij. “Mensen zijn hier altijd belangrijker geweest dan cijfers, dat heeft zijn weerslag op de werkvloer. Mensen hebben het naar hun zin, waarderen dat stukje familiecultuur en de werksfeer die daaruit voortkomt. Wat dat betreft verandert er voor onze klanten en werknemers helemaal niks. We zijn zó verbonden met dit bedrijf, zó vergroeid met de familiecultuur, dat we niks anders kunnen dan die met ons meedragen en overbrengen op anderen.”

Advies
Van de Pol blikt tevreden terug op het proces van overname en prijst zichzelf gelukkig dat hij op tijd is gestart met de noodzakelijke voorbereidingen. Niet zelden ziet hij in zijn omgeving ondernemers te lang aanhikken tegen een bedrijfsoverdracht. “Het begint bij de gedachte dat je als ondernemer onmisbaar bent voor je onderneming. Daar spreekt al weinig vertrouwen uit in je werknemers en dan kom je niet ver. Mijn advies? Begin op tijd. Het hele overnameproces neemt jaren in beslag. Van het vinden en opleiden van mogelijke bedrijfsopvolgers, het kiezen van de geschikte bedrijfsstructuur, het overdragen van het bedrijf tot het vinden van een invulling van je tijd ná de verkoop. Grote beslissingen die tijd en aandacht vergen. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het wordt deze beslissingen te nemen. Zoek goede adviseurs die verstand van zaken hebben.”

Emotie
En ja, natuurlijk komen er naast de zakelijke afwikkeling en het feit dan Jan-Dirk allang weer druk is met andere zaken die zijn aandacht opeisen ook emoties kijken bij een overname als deze. In januari kwamen 150 collega’s en familieleden bij elkaar tijdens een speciale personeelsavond. Een gedenkwaardige avond, vinden ze allemaal, waarin het familiegevoel binnen Van de Pol Hout en Bouwmaterialen meer voelbaar was dan ooit. Een avond met een gouden randje, geeft Ronnie aan, en voor hem persoonlijk wellicht één van de mooiste avonden van zijn leven. “Tijdens de afscheidsspeech van Jan-Dirk was het muisstil. Mensen pinkten een traantje weg. Een prachtig moment, om nooit te vergeten.”

 

Artikel uit het blad MIXpro van 14-05-2018

Nieuwsoverzicht

VELUX rewards en cashback op elektrische dakramen en lichtkoepels

Goed nieuws! Vanaf 1 april kun jij profiteren van onze VELUX Rewards en cashbackcampagne. Maak jouw huis nog lichter en helderder met onze elektrische dakramen en lichtkoepels, en ontvang geweldige beloningen. Gedurende de actieperiode tot 30 juni, kun je een cashback tot wel €250 claimen op geselecteerde VELUX elektrische dakramen...

Bekijk

Koningsdag gesloten

Op zaterdag 27 april zijn wij gesloten in verband met Koningsdag. Maandag 29 april staan wij weer voor u klaar. Wij wensen u een fijne feestdag!    

Bekijk

Ontdek de voordelen van de Quooker

  Ontdek de Voordelen van een Quooker: Comfort en Gemak in de Keuken In de moderne keuken draait alles om gemak en efficiency. Een van de meest revolutionaire toevoegingen aan de keukenapparatuur die aan deze behoefte voldoet, is de Quooker kraan. Dit innovatieve systeem biedt niet alleen gemak, maar transformeert ook...

Bekijk